Ordförandena har ordet

Ja, nu är våren här och allting är sig likt … och ändå är ingenting sig likt.

Vem kunde ana, i vintras när vi planerade för sommarens aktiviteter, att vi skulle ta in så mycket information om virus, respiratorer, åldersgränser och karantän som vi fått göra denna vårvinter! För att inte tala om nya uttrycket ”social distansering” - det är så lite Runmarö som det kan vara i normala fall.

Men nu är det inte ”normalt”, och på Runmarö har vi varit fler människor än tidigare vårar så Calles lanthandel har haft fullt upp. Både med att ta hem rätt mängd varor, och att packa beställda matkassar till de kunder som undviker att komma till butiken själva. Snabbt kom notiser på Facebook från de som erbjöd sig att leverera hem matkassar till andra. Det kännetecknar väl vår ö-mentalitet till stor del.

Öns många företagare verkar ha haft full fart på sin verksamhet trots virushotet, mycket tack vare att det myckna hantverksarbetet ofta är ett ensamarbete för hantverkarna även i vanliga fall.

Svängen har däremot inte haft öppet, men nu hoppas vi på att det blir ändring när temperaturen stiger och utesittandet känns behagligt igen. Nya krögare arrenderar i år; Fredde, Madde och Tobbe driver "Svängen by Lindqvist".
Låttas bageri har redan lockat med nybakt på helgerna och köerna ringlar – utomhus, förstås!

Ja, vad blir det då av våra planerade sommaraktiviteter?
Runmarödagen kommer med stor sannolikhet inte bli av, men OM det går så kör vi en lättvariant, så håll lördag 11 juli öppen i almanackan.

Teatergruppen är ett riktigt järngäng, och klurar på en mindre uppsättning att genomföra med publiken utomhus. Helgen 24-26 juli är vikt åt föreställningarna.
Drive-in-bio var ett förslag för våren, men kvällarna i maj har varit aprilkalla, så vi avvaktar till när augusti kommer tillbaka med mörka kvällar.

Båtutflykterna utgår tyvärr, men istället inbjuds föreningens medlemmar till byvandringar på ön. En timmes guidning i en by per söndag, med lokal guide och ”fysisk distansering” hos åhörarna – det ser vi verkligen fram emot! Med lite tur lättar restriktionerna och distanseringen kan minskas också. Se mer här på hemsidan och på anslagstavlorna.

Det har också arbetats febrilt med att färdigställa och dokumentera de nya Natur- och kulturstigarna på ön! Flera härliga promenadstråk med informationsskyltar här och var, och även mer information att få via QR-koder. Mer om det på hemsidan/Aktuellt.

Ett av få möten som vi hann med innan inställt valborgsfirande var föreningens årsmöte.

Två nya styrelsemedlemmar valdes in, Katarina Ljung och Mikael Ödesjö – varmt välkomna! Och vi tackar Kerstin Gustavsson för hennes år i styrelsen, och tursamt nog kvarstår hon i biogruppen.

Föreningens nye vice ordförande är Hans Wessel i Långvik – välkommen!

Hela protokollet från årsmötet finner ni på hemsidan runmaro.org/dokument
På mötet hade vi flera frågor angående idrott uppe, bland annat tennisbanan, blivande fotbollsplan och utegym.

Och idrotta, frilufta kan man ju göra även i dessa tider. På våren harunmr det jobbats för fullt med att färdigställa fotbollsplanen vid Jerkers Udde – nya Södersundavallen!

Den hoppas vi get många tillfällen till aktiviteter, både spontana och arrangerade, och en härlig närhet till badplatsen. Och RYC, som vi hoppas också i år ger både ung och gammal möjlighet att lära och vidareutveckla sig inom segling.

Vid Hembygdsgården är vår förhoppning att det blir både tennisskola och tenniscup som vanligt.

Förra sommaren var det ”hemester” som gällde för många i klimatets anda, i år kommer vi vara än fler hemestrande i coronans ”anda”. Så vi ser fram emot en sommar med en ö fylld av semesterfirare!

// Lena och Hans

PS. Om olyckan är framme, så finns en hjärtstartare vid Hembygdsgården. Stort tack till alla som bidrog med pengar och John som drog igång initiativet! Utbildning blir det när Corona släpper greppet om oss... DS.

 

Producent: Nordlindh & Ullman AB