Peter Larsson vice ordförande. Lena Bengtsson ordförande.

Ordförandena har ordet

Allt är så härligt olika – och lika

Nu ryter höststormen runt knuten, och även den relativt lugna Nämdöfjärden har branta skummande vågor. På Gråskärsfjärden är det knappast lugnare. Det orosriver lite i själen även när man sitter tryggt och varmt inomhus i stugan.

Å andra sidan finns det morgnar när fjärdarna ligger blanka och den nyvakna solen sprider sina bleka strålar över ytan. Då inträder det stora lugnet i själen, som när man ser den stjärnbeströdda himlen på natten. De stjärnor som man inte ser när man är i staden.

Det är väl kanske just olikheterna som gör livet på en ö så härligt att få vara del av; olikheter över tid, mellan tätort och glesbygd, mellan sommar och vinter.

På vår fantastiska ö är det ett myllrande liv på sommaren. 
Då träffar man gamla och nya bekanta mest hela tiden.

Tusentals människor åker ”ut” till sin egna eller hyrda stuga och njuter av att vistas i naturen. Att bara vara – finns det något bättre? Och så kan man ju förfasas lite lagom över vildsvinens framfart, om man vill komma upp i varv lite. På sommaren har vi fullservice med både krog, bageri och affär för att säkerställa att vi får kroppslig spis.
På Hembygdsgården är det full fart med teatrar, litteraturdagar, bio, vernissage, Runmarödag mm mm så även den själsliga spisen säkerställs.

På vår fantastiska ö är det ett härligt liv på vintern – också!
Då träffar man gamla bekanta mest hela tiden.

Hundratals människor är här, vissa hela tiden, andra arbetspendlar och ytterligare andra dyker upp så snart bestyren i tätorten är avklarade. Den månatliga ”soplördagen” är ett stort socialt forum, liksom affären och de uppskattade tillfällen då krogen har öppet.
På Hembygdsgården skapar vi också tillfällen att ses. Till exempel bokcirkeln som Ragnar Lundgren höll i eller Julmarknaden som har genomförts när denna tidning går i tryck. Vi kan se fram emot några bioföreställningar under vinterhalvåret, soppluncher i hembygdsgården, dit man kan komma för att äta och umgås eller enkom för att äta om man så vill. Och så förstås de återkommande kalasen som t.ex. Knytis mm mm. Spis för alla behov alltså.

Runmarö Hembygdsförening har en ambition att göra Hembygdsgården till en samlingsplats i skärgården som den passar så bra för. För att jobba vidare med det kommer vi delta i ett utvecklingsprojekt som Bygdegårdarnas förbund driver (Leader, med finansiering från EU). Vi hoppas det ska ge många nya genomförbara idéer. Vill du vara med i det arbetet är du välkommen att höra av dig till någon i styrelsen. All kontaktinformation finns i första uppslaget i tidningen.

Om du är intresserad av att delta aktivt i föreningens löpande aktiviteter så är du också välkommen att höra av dig. Ambitionen är att många ska vara delaktiga så att det blir bra aktiviteter för oss alla. Det är också ett trevligt sätt att lära känna fler, oavsett årstid.

Utöver det vanliga, så är 2019 också det år då föreningen har 75-årsjubileum. Det ska vi naturligtvis fira!

Och ett nytt år innebär också att det är dags att betala medlemsavgiften. Information finns under fliken Medlemskap här på hemsidan.

Med önskan om ett härligt 2019.

// Lena och Peter

 

PS. Det stod att läsa i dagspressen att från 1/1 2019 är det lagstadgat hur gående och cyklister ska förhålla sig till varandra på gemensamma gång/cykelbanor - går gör man på vänster sida och cyklar på höger. Det lät väldigt bekant – precis samma som gäller på våra trottoarlösa vägar. DS.

 

 

Producent: Nordlindh & Ullman AB