Peter Larsson vice ordförande. Lena Bengtsson ordförande.

Ordförandena har ordet

Välkomna till ytterligare ett händelserikt verksamhetsår. Det 73:e i raden!

Vi välkomnar också tre nya ledamöter i styrelsen; Elias Blücher, Martin Abrahamsson och Claes Lindberger. Det är alltid bra med nya ögon och tankar.

Styrelsen planerar verksamheten, men det är väldigt många fler som är aktiva i utförandet. Alla våra aktiviteter ska komma till medlemmarnas nytta.

Och vi vill bli bättre på att kommunicera med er medlemmar. Därför använder vi Facebook-sidan ”Träffpunkt Runmarö i samarbete med Hembygdsföreningen”. Vi vill också använda e-post i större utsträckning. Ett första försök var utskick av kallelse till årsmöte i våras. Men vi saknar e-postadress till flera medlemmar, så anmäl gärna din adress via kontakt@runmaro.org om du inte fick utskicket. Och här på hemsidan lägger vi upp aktuell information, och även t.ex. protokoll från årsmötet (se under Stadgar och dokument i vänsterkanten). 
Naturligtvis är Runmarö tidning en viktig kanal för kommunikation.

Vi känner stolthet över verksamheten som många är med och skapar. I år fick vi en härlig start med Knytis med mängder av god mat och trevlig samvaro. Tack Knytis-gänget!

Valborgsfirandet blev väldigt lyckat med salen fylld av glada Runmaröbor som tagit med sig något att grilla och äta innan brasan tändes och vårsångerna ljöd. Och självklart brandvärn på plats. Det var Fixardag i hembygdsgården 6 maj, med trädgård, tvättade fönster, skurat (halva) golv i salen och en hel del annat. En trevlig halvdag blev det!

Sista helgen i maj fick vi lyssna till Åke Larssons tänkvärda tankar och visor.

Under våren har vi haft härliga gympapass i salen på tisdagar och lördagar på initiativ av Anette Ekqvist. Och så har alla medlemmar fått det senaste numret av Runmarö Tidning – stort tack till hela redaktionen!

Till det som inte syns (än) hör att vi har fått OK från Värmdö kommun för ombyggnad av köket med en fördelning av kostnader mellan Hembygdsföreningen och Värmdö kommuns Fastighetsavdelning respektive Kultur- och Fritidsavdelning. Planer för ombyggnaden är inskickade till kommun, så nu börjar uppföljningen så vi kan enas om ett slutligt förslag med kostnader, och få ett datum för byggstart. Målet är ett kök som fungerar för både större arrangemang som Runmarödagen, privata fester, matlagningskvällar och fikat vid en mindre sammankomst. 
Vi har också fått OK från Värmdö kommun för bidrag till bredband, vilket i praktiken innebär anslutning till det fibernät som nu ska byggas inom ramen för Runmarö Bredband Ekonomisk Förening / Stockholms Skärgårdsnät AB.

Nu har vi en sommar framför oss, fullspäckad med trevliga arrangemang på Hembygdsgården. Lördagar i juli är vårt museum öppet, och i år kommer vi att få lära oss mer bl.a. om skolan på ön och om Munkö naturreservat. Anne Murray är en eldsjäl här.

Tennisbanan blir i vanlig ordning flitigt använd, och efter den traditionella tennisskolan följer öns eget ”Runmarö Open”, anordnat av ett gäng entusiastiska bollfantaster.

I år får vi återigen njuta av teater framförd av öns teaterensemble, och nu är temat munkarna på ön i uppsättningen av "Franciskus på Runmarö".

Runmarö Musik- och Litteraturdagar bjuder i samarbete med Hembygdsföreningen in till tre dagar med kulturprogram för barn och vuxna, och det är Ragnar Lundgren och Åsa Forsberg Lindgren som lägger mycket energi på detta.

Och så Runmarö-dagen, med sedvanlig loppis, öns konsthantverkare, utställare, kafé mm. En dag som inte skulle bli av om inte många medlemmar hjälpte till på ett helt fantastiskt sätt.

Det händer massor på vår härliga ö och det är möjligt enbart tack vare våra medlemmars engagemang! 
Tack till er alla! 
Och välkommen du också om du inte redan är med – det finns alltid plats för en till. 

Med önskan om en fantastisk sommar och lite lagom med regn till grundvattnet

// Lena och Peter

Producent: Nordlindh & Ullman AB