Peter Larsson vice ordförande. Lena Bengtsson ordförande.

Ordförandena har ordet

 

 Så mycket att fira!!

 

Tänk att Runmarö Hembygdsförening har funnits sedan 1944

– i år firar vi 75 år!!
GRATTIS till oss!!

1944 startas en ekonomisk förening med Mauritz Norman vid ordförandeklubban och drömmar om en hembygdsgård. Idag är vi lyckligt lottade med ett fantastiskt och användbart hus och många och engagerade medlemmar. Nu som då spelas teater, och basaren har blivit en hel Runmarödag som nu också är inne i en förädlingsprocess. Med tillgången till Hembygdsgården 1954 lades grunden för de populära bioföreställningarna, som efter ett kortare avbrott nu är igång igen. Har ni sett alla gamla fantastiska bioaffischer som sitter på väggarna i hallen i vårt hus? En riktig skatt. 

Vi har Mauritz och alla efterkommande engagerade människor att tacka för allt detta! Och naturligtvis tänker vi oss något firande framåt hösten – håll ögon och öron öppna.

 
I Runmarö tidning kan du läsa mer om föreningens historia. 


För oss är naturligtvis 75-årsjubiléet stort, men det som det pratas mer om är förstås att det är 300 år sedan 1719 års rysshärjningar. Det kan inte ha varit lätt att vara Runmaröbo, och kanske inte heller ryss, då. De gamla ryssugnarna som fortfarande finns rester av, eldades nog rejält för att förse alla med mat, och kanske lite värme när kvällsdimman kröp in. Även många hus brann på ön innan ryssen försvann... 

Även rysshärjningarna uppmärksammas naturligtvis, förutom i tidningen också både med årets teaterpjäs och muséets föreläsningar.


Vad ni kanske inte tänkt på är att vi har ytterligare ett jubileum i år – Runmarö tidning som fyller 30 år! Första numret kom ut 1989 och var ett dubbelvikt A3-papper med svartvitt tryck. Det var ett järngäng som skrev och berättade om nu och då på ön. Med tiden utvecklades tidningen, kom i färgtryck och många sidor. Och fortfarande är ambitionen att berätta om nu och då, vad som händer och sker på och runt omkring vår ö. Vi hoppas ni trivs med kompotten!


Såsom varje år har vi haft årsmöte i föreningen i mars. I år har vi fått nytillskott till styrelsen – vi säger välkommen till Hans Wessel från Långvik och Lin Eriksson Nordström i Söderby. 
Det och mycket mer finns att läsa i protokollet som finns på vår hemsidan
 under fliken Dokument.


Nu när vi ändå är i ”fira-tagen” så kan vi väl nämna att Hembygdsgården i sommar får sig en ansiktslyftning – fasad och snickerier utomhus ska målas. Det innebär byggställning här och där över tiden, men utan den ingen målning så det lever vi med. 

Och till sommaren/hösten kommer vi ha tillgång till fiberanslutning i huset. Vilka möjligheter det ger ska vi fundera vidare på – men att det finns möjligheter det är helt klart!Vi önskar er en härlig sommar och så ses vi på Runmarödagen och alla andra fantastiska evenemang som vår ö erbjuder!


// Lena och Peter  

 

Producent: Nordlindh & Ullman AB